oh my DOT

#21 Connecting
the dots

Connecting the dots #21

It’s ok not to feel ok

Tento newsletter bude tak trocha iný, ale myslím, že v záplave druhej vlny vírusu by mohol padnúť vhod. Tohtoročný Svetový deň mentálneho zdravia sa niesol v pochmúrnejšej atmosfére ako zvyčajne. Dáta ukazujú, že s našou duševnou pohodou je to horšie, ako by sme si mysleli. Práve preto si nižšie nájdete pár tipov, ako bojovať proti jesennej depresii a úzkosti z práce z domu.

Marketing a médiá

#1 Advertising week aj Festival of Marketing máme za sebou, no kreatívci sa túto jeseň môžu potešiť ešte jednou konferenciou – Lions Live. Počas piatich dní nám tímy ocenené zlatými levmi a Grand Prix prezradia, ako vznikali najlepšie svetové reklamy. A to všetko zadarmo.

#2 Ak vás myšlienka rozdeľovania zákazníkov na reklamné generácie neopustila, tu je hĺbavá štúdia a ponor do mysle Generácie Z od Ogilvy.

#3 Na svete je prvý rodovo neutrálny Adidas shop a myslím, že nie posledný.

#4 Počas pandémie značky nemusia hovoriť vždy iba o bezpečnosti a ťažkých časoch. O tom, že aj humor v reklame môže napomôcť divákom k tzv. positive mental well-being, hovorí Marketoonist.

#5 Vraj za každou dobrou reklamou stojí odvážny klient. Fernando Machado, CMO Burger Kingu, rozpráva o ich kampaniach s obrovskou vášňou, a teraz sa s nami rozhodol podeliť o tajný recept na to, ako zistiť, či bude idea úspešná (pozn. Fernando stál aj za kampaňou Moldy Whopper).

Život a mental well-being

#1 Dr. Laurie Santos, ktorá na Univerzite v Yale vedie kurz Science of well-being, v rámci Svetového dňa mentálneho zdravia vydala video s vlastnými tipmi, ako zvládať stres a negatívnu náladu.

#2 Mimochodom, kurz, ktorý spomínam vyššie, sa dá urobiť zadarmo na tomto linku. Je to super séria prednášok na odreagovanie, ja som ho zvládla počas prvého lock-downu a môžem len odporučiť.

#3 WHO má desiatky článkov na tému duševnej rovnováhy a zároveň edukačnú časť, ktorá do problému vnáša kus relevancie. Oplatí sa prečítať.

#4 Pozitívne príklady zvyšujú motiváciu a tá vraj prispieva k duševnej pohode. Ak si biznis nápady odkladáte do zásuvky, pretože sa na ne cítite pristarí, pozrite si, ako 81-ročná Japonka nakódovala svoju prvú hru v živote. Stala sa z nej japonská IT hviezda.

#5 Experiments with Google je projekt zameraný na zber nápadov, ktoré nám pomôžu nájsť rovnováhu vo svete posadnutom technológiami. Môžete sa nimi preklikávať, ale aj pridať svoj vlastný.

#6 Existuje kopec dychových a tzv. mindfulness cvičení na zlepšenie nálady a vyrovnanosti, od 4-7-8 cez Wim Hofa až po jogu za pracovným stolom. Inšpiráciu nájdete napríklad tu alebo rovno vyskúšajte Päť Tibeťanov.

#7 Vďaka tejto webovej aplikácii zasa na chvíľu dáte pauzu racionálnej časti mozgu a vhupnete do umeleckého sveta. A táto vás zasa prinúti dve minúty nič nerobiť (je to ťažšie, ako by sa mohlo zdať).

#8 A na koniec, smiech lieči.
Fakt. Výber stand-up šou nechám na vás, ale ak by ste potrebovali inšpiráciu, Son of Patricia od Trevora Noaha je mega.

Long read týždňa: Fanúšikovia NFL nemajú len podpornú funkciu. Keďže celá hra je založená na strategických signáloch, prázdne tribúny bez skandujúcich divákov spôsobujú hráčom nemalé problémy. Ako sa s tým vyrovnávajú, sa dočítate tu.

Toľko k tohtotýždňovému newslettru. Síce dlhšie ako inokedy, ale ak poznáte niekoho, komu by tieto linky mohli pomôcť, určite pošlite ďalej.

M.